2010. november 9., kedd

A szobainas

"Dr. Gillynek, aki nagyon fontos nekem,
meg a többi kevésbé fontos szobainasnak."



Kis, dohos pincehelyiségben dolgozott a szabó ébredéstől lefekvésig, látástól vakulásig. Talán megérte, hiszen csodálatos öltözékek kerültek ki a keze alól, elégedetten adták egymásnak a kilincset a törzsvendégek. Mikor a vevő megérkezett egy-egy új darabért, a kis szabó egy bemutató szobainason prezentálta az elkészült portékát. A vendégek többnyire boldogan csapták össze a kezüket a szobainas láttán, mely minden igény kielégítésére képes volt.

Bejött az üzletember. Boldogan összecsapta a kezét, mikor meglátta a szobainast visszafogottan elegáns, szürke öltözékben. Éppen olyan, amilyennek megálmodtam, vagy még egy fokkal szebb – gondolta magában, és elégedett mosoly terült szét az arcán. Csak a kis szabó nézett mogorván.
Bejött a bohém. Boldogan összecsapta a kezét, mikor meglátta a szobainast a durván extravagáns, hupiszínű öltözékben. Éppen olyan, amilyennek megálmodtam, vagy még egy fokkal szebb – gondolta magában, és elégedett mosoly terült szét az arcán. Csak a kis szabó nézett mogorván.
Bejött a vőlegény. Boldogan összecsapta a kezét, mikor meglátta a szobainast ezüstösen ragyogó, fekete öltözékben. Éppen olyan, amilyennek megálmodtam, vagy még egy fokkal szebb – gondolta magában, és elégedett mosoly terült szét az arcán. Csak a kis szabó nézett mogorván.

Egy nap, a kis szabó megunta az elégedett mosolygást, a mogorva nézést, és a mások szolgálatát. Bezárta a boltot. A szobainast vitte magával. Tetszett neki. Főleg a cseresznyefa berakás, és az apró ezüst kampók. Beállította a nappaliba. Nézegette. Gondolkodott. Addig, addig, hogy gondolt egy nagyot, fogta, és elvitte a szoba minden berendezését. Hozott helyettük kedves, cseresznyefa bútorokat, ezüst fogantyúval. Boldogan csapta össze a kezét, mikor ránézett a szobainasra, öreg cimborájára új környezetében. Éppen olyan, amilyennek megálmodtam, vagy még egy fokkal szebb – gondolta magában, és elégedett mosoly terült szét az arcán.
És senki nem nézett mogorván.

2007.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése